CENTENARI

Centenari de les Escoles Públiques d’Amposta

A partir del treball d’una comissió formada per les regidories d’Ensenyament i Cultura de l’Ajuntament d’Amposta, per l’Escola Miquel Granell, per l’Arxiu Comarcal del Montsià, per l’Escola d’Art i Disseny i pel Museu de les Terres de l’Ebre, s’ha preparat un programa d’activitats per celebrar i recordar no només el centenari del centre en el que s’han format generacions d’ampostins i ampostines, sinó també quina ha estat l’evolució de l’ensenyament públic a la ciutat en els darrers 100 anys.


A partir del treball d’una comissió formada per les regidories d’Ensenyament i Cultura de l’Ajuntament d’Amposta, pel Col·legi Miquel Granell, per l’Arxiu Comarcal del Montsià, per l’Escola d’Art i Disseny i pel Museu de les Terres de l’Ebre, s’ha preparat un programa d’activitats per celebrar i recordar no només el centenari del centre en el que s’han format generacions d’ampostins i ampostines, sinó també quina ha estat l’evolució de l’ensenyament públic a la ciutat en els darrers 100 anys.

S’ha preparat un projecte de recerca que és en curs de desenvolupament en el que participen 25 persones i que està dotat amb una beca del Museu de les Terres de l’Ebre i de l’Ajuntament d’Amposta, que permetrà recuperar la història, la documentació i la memòria oral de l’evolució de l’ensenyament a la ciutat.

Està previst que els actes es desenvolupen en diversos equipaments de la ciutat entre el desembre de 2012 i el desembre de 2013. Entre d’altres en el preprograma es preveuen realitzar al llarg de l’any:

1. Conferències
S’han previst conferències sobre el pedagog Miquel Granell, sobre l’arquitecte Ramon Salas autor del projecte de l’edifici, per als mesos de desembre i març, i a la tardor es farà un nou cicle de conferències.

2. Exposició sobre les Escoles Públiques i 100 anys d’ensenyament a Amposta
També es prepara una exposició sobre les escoles i l’evolució de l’ensenyament a Amposta en els darrers cent anys. Aquesta exposició que es presentarà al Museu de les Terres de l’Ebre a l’inici del proper any escolar, s’ha concebut com una exposició oberta, per tal que hi pugui participar el conjunt de la població, i en la que s’incorporaran fotografies, materials escolars i vídeos en un procés de work in progress que comença des d’ara. El nucli central de l’exposició serà la presentació del treball de recerca i documentació desenvolupat al voltant de l’evolució de l’ensenyament a la ciutat.

3. Exposició sobre l’Escola Miquel Granell
A més es preveu realitzar una altra exposició a l’escola Miquel Granell que, en el curs 2013-2014 complirà 25 anys de la seva actual ubicació. A més l’exposició servirà per a la publicació de materials vinculats al centre, realitzar actes d’homenatge al professorat, etc.

4. Publicacions
Es preveu que es puguin publicar un catàleg i una guia il·lustrada que reuneixin els materials de la recerca i les exposicions.

5. Creació d’un blog i facebook participatius
El bloc “Bloc escolar” i el facebook permetran dinamitzar el procés de recerca, de participació social, de difusió de l’activitat, esdevenint una finestra oberta, de forma permanent, per a tots aquells interessats en recuperar una part de la seva història, aquella en la que van créixer aprenent i jugant. El blog constarà de diverses seccions: l’edifici; els professors; els alumnes; els materials escolars; històries personals; històries col·lectives.

6. Concursos de treballs escolars
Aprofitant la diada de Sant Jordi, organitzarem un concurs de treballs escolars a nivell municipal tant a PRI com a ESO amb els millors treballs seleccionats pels diversos centres educatius de la ciutat d’Amposta.

7. Activitats de difusió i rutes guiades en el marc de la Festa del Mercat a la Plaça